Blog

De 5 meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek worden waarom gevraagd?

Auteur: | Gepost op: 20-10-2020

In deze blog geef ik je de echte reden waarom recruiters deze standaard vragen stellen. Ik geef je ook gelijk tips hoe je ze het beste kunt beantwoorden.


Vertel eens iets over jezelf?
Volgens mij is ‘Vertel eens iets over jezelf’ wel een van de meest gestelde vraag tijdens sollicitatiegesprekken. Het is een open vraag welke je de mogelijkheid geeft om van alles te vertellen wat je maar wilt, maar daar schuilt dan ook het gevaar.
Een recruiter is niet geïnteresseerd in waar je geboren bent of hoe je je partner hebt ontmoet, maar zoekt naar aanwijzingen of je geschikt bent voor de baan. Wanneer je een pitch voor jezelf voorbereid waarin je kort en bondig vertelt over je studie, werkervaring, je passies en wat voor uitdaging je zoekt en dit vertelt met een dosis van jouw persoonlijkheid maak je een hele goede indruk. Vertel ook gerust wat je graag in het weekend bijvoorbeeld doet, dit geeft soms aanleiding tot hele leuke sollicitatiegesprekken.

Waarom solliciteer je op de functie?
Omdat jij geschikt bent voor die functie natuurlijk! Toch? Helaas heeft de gene aan de andere kant van de tafel wel wat meer overtuiging nodig. De recruiter is namelijk benieuwd of jij wel weet waarop jij solliciteert. Verdiep je dan ook in de functie en het bedrijf. Heb je een gesprek met een recruiter? Verdiep je dan in het bedrijf waar diegene werkt. Check de website, google het bedrijf, ken je iemand die er werkt? Check zijn of haar LinkedIn.  Maar vergeet ook niet de LinkedIn bedrijfspagina te bekijken.

Waar zie jij jezelf over 5 jaar?
Altijd een lastige vraag. Wat je vertelt is een momentopname en kan nog aan alle kanten wijzigen. Benoem dit dan ook. Het is wel een vraag waar een recruiter veel aan heeft. Waar het om gaat is dat deze baan bij je passies en ambities aansluit. Als je solliciteert voor een management functie terwijl je jezelf niet als leider van een afdeling of bedrijf ziet, is dit geen goede match. Aan de andere kant: als je wel leiderschapsambities hebt en je solliciteert op een medewerkersfunctie, is het belangrijk dat er opleidings- en doorgroeimogelijkheden zijn. Voor jou, maar ook voor de werkgever om je voor de lange termijn te kunnen boeien en binden.

Wat zijn jouw zwakke punten?
Deze vraag wordt heel vaak gesteld. Het goede nieuws is is dat niemand perfect is. Wij zijn allemaal in het bezit van zwakke punten. Waarom stellen we dan toch een vraag als deze tijdens een sollicitatie? De reden is dat recruiters proberen te zoeken of jij een goede match bent en met een persoonlijke vraag als deze kom je veel te weten van een ander. Bijvoorbeeld wanneer het geen goede match is is als jij solliciteert als planner, maar als zwakke punt geef jij aan dat je chaotisch bent. Dan is dit geen goede match. Wanneer je de vraag beantwoord hou het bij één of twee minder goede eigenschappen van jezelf. Wees eerlijk en buig zwakke eigenschappen om naar een positieve. Sla hier alleen niet in door. Het is helemaal niet erg om jezelf ook kwetsbaar neer te zetten, dat toont ook kracht. Kan jij geen zwakke punten bedenken? Bedenk dan bij jezelf welke eigenschap zit jou in de weg? Wat zou je willen verbeteren/veranderen?

Waarom denk jij dat jij geschikt bent voor deze functie?
Wees niet te bescheiden! Maar pas op blaas niet te hoog uit de toren. Wanneer je een gesprek hebt met een recruiter voor een bepaalde functie heeft hij/zij jouw CV al bekeken. Deze vraag wordt dan ook gesteld om te kijken of jij weet wat jij te bieden hebt. Benoem ze dan ook! Probeer ook op te vallen, als je te maken hebt met meerdere kandidaten voor dezelfde functie zullen jullie ook dezelfde soort kwaliteiten bezitten. Wees overtuigend, jij ligt toch altijd goed in de groep? Vind het toch niet erg om net dat stapje meer te doen of die collega te helpen? Zorg dat de voorbeelden die je noemt passen bij jou en daarmee laat zien dat jij de persoon bent die ze zoeken voor de baan.

Benieuwd wat voor vragen wij stellen? Of wil je wel eens oefenen met jouw antwoorden op de vragen? Neem dan contact met een van onze recruiters op!