Blog

Het ontstaan van BENK PROJECTS België

Auteur: Vincent Ruinaard | Gepost op: 01-05-2021

In de zomer van 2018 ben ik in contact gekomen met BENK PROJECTS. Destijds waren Joey en John op het punt dat zij in Nederland een prachtig bedrijf hadden neergezet met een duidelijke positie in de markt. In een gesprek welke ik met Joey had sprak hij over de internationale ambities en daar kwam mijn ervaring met het internationaal uitbouwen van bedrijven goed van pas.
Er was direct een klik die nodig is om met elkaar te willen gaan ondernemen, wat resulteerde dat ik in augustus 2018 ben begonnen bij BENK PROJECTS.

Met een marktonderzoek startte ik om vast te stellen in welk land wij ons het beste konden gaan vestigen. Al snel bleek dat België de logische stap zou zijn voor BENK PROJECTS, want er lagen grote plannen om de komende decennia flink te gaan investeren in de Antwerpse haven. In de plannen zag ik dat er een groot cluster van chemische bedrijven waren gevestigd die gingen uitbreiden en dat er zelfs nieuwe vestigingen zouden komen. Dit alles sloot goed aan op de reeds opgebouwde oil & gas tak in Nederland. Met deze kennis hebben wij ook de locatie gekozen en in februari 2019 ons kantoor geopend in Antwerpen.

Al snel bleek voor mij als Nederland dat het zakendoen in België niet te vergelijken is met het zakendoen in Nederland. Het is maar een uur rijden van Rotterdam en de taal is nagenoeg hetzelfde, maar het is een grote misvatting dat onze culturen hetzelfde zijn.
Nederlanders staan in België bekend als snel ter zake komen en geen blad voor de mond hebben, waar Belgen niet zo direct zijn. Een ander groot verschil is dat er in België uitgebreid geluncht wordt, wat soms wel de hele middag in beslag kan nemen. Je praat dan over de zakelijke opportuniteiten en anderzijds wordt de innerlijke mens gevoed met lekker. Als Nederlander ben ik gewend om gewoon om een uitsmijter of een broodje te nemen.

Ik moet bekennen dat ik, na twee jaar werkzaam te zijn in Antwerpen, deze manier van zakendoen enorm ben gaan waarderen. Het overleggen in een andere omgeving dan het kantoorgebouw leidt tot een betere persoonlijke relatie, wat uiteraard op korte en lange termijn een fijne werkrelatie geeft.

De corona pandemie heeft uiteraard ook in België geleid tot een diepe crisis. Wij hebben gezien dat veel van onze opdrachtgevers (grote) projecten on-hold hebben gezet om te voldoen aan de regelgeving van de lockdowns. Het positieve wat ik heb geleerd van deze pandemie is dat wij, samen met onze opdrachtgevers in staat zijn geweest om met de geldende verplichtingen omtrent corona toch een aantal projecten door te laten gaan. Wij hebben bijvoorbeeld onze mensen de juiste tools gegeven om thuis door te werken, wat uiteindelijk voor iedereen goed heeft uitgepakt.
Wij merken nu langzaam dat de zon weer meer gaat schijnen en dat steeds meer bedrijven naar de toekomst gaan kijken. Dit resulteert in meer aanvragen en meer contact met onze opdrachtgevers. Uiteindelijk draait het allemaal om persoonlijk contact en met elkaar mooie projecten realiseren.

Hoe ik de toekomst zie; zoals in het begin genoemd zijn de internationale aspiraties van BENK PROJECTS hoog gespannen en zijn wij al voorzichtig aan het kijken waar nog meer internationale kansen liggen, maar eerst zou ik het kantoor in Antwerpen nog verder willen laten groeien. Het allerbelangrijkste is dat wij met elkaar uit deze crisis komen en gezond blijven!

Ben jij nieuwsgierig naar een functie op ons kantoor in Antwerpen? Neem dan contact op met Miel of Vincent.