Air Products Project Zuidbroek – bouw stikstofinstallatie

Om de gaswinning in Groningen zo snel mogelijk te brengen naar nul, is de uitbreiding van de stikstofinstallatie nabij Zuidbroek een noodzakelijk. Door de uitbreiding kan een reductie van ongeveer 7 miljard m3 Groningengas per jaar worden gerealiseerd. Dat is ruim 25% van het binnenlandse verbruik van laagcalorisch gas in 2017. Door stikstof bij te mengen aan (geïmporteerd) hoogcalorisch gas kan pseudo Groningengas worden geproduceerd dat geschikt is voor de cv en kookapparatuur in huishoudens.

De installatie beslaat een terrein van ongeveer 12 hectare en krijgt een capaciteit van 180.000 m3 stikstof per uur. Deze capaciteit is ruim 10 keer groter dan de bestaande stikstofinstallatie in Zuidbroek.
De bouw van de drie luchtscheidingsinstallaties voor de stikstofinstallatie bij Zuidbroek heeft Gasunie gegund aan Air Products.
De planning is dat de installatie in 2024 in gebruik wordt genomen.
Aandeel BENK PROJECTS:

  • engineering E/I/A;
  • contracts management;
  • admin support;
  • construction supervision (electrical / instrumentation / piping / mechanical);
  • HSE;
  • scaffolding & insulation;
  • QA/QC;
  • commissioning;
  • project management.

Persoonlijke referentie

Hanneke Noordhoek

site administrator

Begin november 2021 kwam, compleet onverwacht, het aanbod:
Een aanvraag van site administrator voor de bouw van de nieuwe stikstofinstallatie in Zuidbroek, een klus die ik onmogelijk aan me voorbij kon laten gaan.
Omdat ik al meer dan 15 jaar in diverse administratieve functies in de gas- en olie industrie werk en mijn toenmalige werk op zijn eind liep, was dit voor mij een logische nieuwe stap waarbij ik een bijdrage kan leveren aan de energie transitie.

In mijn dagelijkse werk houd ik me bezig met de algemene, niet-technische, administratieve ondersteuning van dit internationale nieuwbouwproject, wat een heel breed begrip is. Mijn werk is voornamelijk het ontzorgen van mensen op dit project en geen dag is hetzelfde. Vanuit mijn kantoor heb ik een indrukwekkend uitzicht op de bouw; ik zit 1e rang zeg maar. We hopen de fabriek dit jaar aan de Gasunie over te dragen en dat is nog een grote uitdaging.
Dit is mijn eerste project voor BENK PROJECTS OCE en de samenwerking gaat voorlopig erg soepel. Zakelijk waar het moet, informeel zodra het kan. Helemaal mijn stijl!

Bekijk ook deze projecten op het gebied van oil & gas: