Blog

Slimme samenwerking voor infrastructuur, de rol van Combi SION

Auteur: | Gepost op: 06-12-2024

In een wereld waar efficiëntie en duurzaamheid steeds belangrijker worden, speelt Combi SION een cruciale rol in de aanleg van ondergrondse infrastructuur. Dit samenwerkingsverband tussen netbeheerders en aannemers streeft ernaar om kabels en leidingen in één arbeidsgang aan te leggen. Hierdoor worden kosten verlaagd, overlast voor omwonenden geminimaliseerd en wordt er zorgvuldig omgegaan met de beschikbare ruimte in de bodem.

Combi SION werkt samen met aannemers en opdrachtgevers (of netbeheerders) zoals Liander, Vitens, KPN en VodafoneZiggo. Ze zorgen ervoor dat nutsvoorzieningen zoals elektriciteit, gas, water en media in één keer worden aangelegd waar mogelijk. Dit gebeurt op basis van een centraal coördinatieproces dat inefficiënties en vertragingen voorkomt.

Coördinerende Rol

Een van de belangrijkste taken van Combi SION is coördinatie. Waar individuele partijen zoals Liander of Vitens zich richten op hun specifieke netwerken, heeft Combi SION het overzicht over alle projecten binnen hun werkgebied. Dit stelt hen in staat om mogelijke conflicten vroegtijdig te signaleren en te voorkomen. “Wij zien alle aanvragen,” legt een medewerker uit, “en kunnen zo risico’s identificeren en beheersmaatregelen treffen om problemen te voorkomen.”

Risico’s variëren van het op tijd verkrijgen van vergunningen tot het voorkomen van ongelukken bij gevaarlijke locaties zoals spoorwegen. Dankzij de coördinerende rol van Combi SION wordt voorkomen dat wegen meerdere keren opengebroken moeten worden voor afzonderlijke werkzaamheden. Hierdoor blijft de overlast voor de omgeving beperkt en kunnen projecten efficiënter worden uitgevoerd.

Gecombineerde aanpak

Een van hun grootste bijdragen is het voorkomen van “bodemverdubbeling” – het onnodig vaak openen van dezelfde grond voor verschillende nutsvoorzieningen. In plaats daarvan worden alle benodigde kabels en leidingen in één keer aangelegd. Dit minimaliseert niet alleen de impact op het milieu, maar zorgt ook voor minder overlast voor bewoners.

Een andere unieke bijdrage van Combi SION is hun betrokkenheid bij de werkvoorbereiding. “Wij maken gecombineerde bodemrapporten en verzorgen vergunningen voor meerdere partijen tegelijk,” aldus een medewerker. Dit is een service die andere combi’s doorgaans niet bieden, waardoor Combi SION zich onderscheidt.

Wij maken gecombineerde bodemrapporten en verzorgen vergunningen voor meerdere partijen tegelijk

Van start tot oplevering

Het traject van een project – van de planfase tot de uiteindelijke oplevering – duurt gemiddeld twintig weken. Gedurende deze periode coördineert Combi SION het volledige proces. Van het aanvragen van bodemonderzoeken en vergunningen tot het bewaken van plandata. Elke betrokken partij werkt naar dezelfde startdatum toe. “Als we weten dat een project in week 40 begint, starten we ruim op tijd met het aanvragen van vergunningen,” legt een medewerker uit.

Combi SION & BENK PROJECTS

Combi SION speelt een belangrijke rol in de aanleg van ondergrondse infrastructuur. Met hun coördinerende aanpak en unieke werkvoorbereiding worden projecten efficiënt en duurzaam uitgevoerd. Hun werk voorkomt overbodige verstoringen, bespaart kosten en zorgt ervoor dat zowel bewoners als bedrijven optimaal worden bediend.

BENK PROJECTS draagt in zekere mate bij aan het succes van deze projecten door hun uitgebreide expertise op verschillende gebieden. Wij leveren onze bijdrage in de vorm van projectleiders, werkvoorbereiders en gebiedsmanagers. Wij zijn continu bezig om hier op een optimale manier invulling aan te geven en zo ons aandeel te leveren bij de successen van Combi SION.